Karadeniz’deki yeni tehlike: Rhizostoma türü denizanası

Doç. Dr. Zekiye Birinci Özdemir, “Karadeniz’de son 5 yıldır ‘rhizostoma’ çeşidi denizanasında yüksek artış görülmüştür. Denizanaları, avlanan balığın kalitesini azaltıyor ve av araçlarına ziyan vererek ekonomik kayıplara yol açıyor” dedi.

Samsun ve Sinop kıyılarında denizanası popülasyonu gözle görülür derecede artış gösterdi. Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Eserleri Temel Bilimleri Kısmı Deniz Biyolojisi Anabilim Kolu Öğr. Üyesi Doç. Dr. Zekiye Birinci Özdemir, denizanalarının balık popülasyonundan, avcılık faaliyetlerine kadar birçok alanı olumsuz etkilediğini tabir ederek açıklamalarda bulundu.

BALIK YUMURTALARINI TÜKETİYOR

Doç. Dr. Zekiye Birinci Özdemir artan denizanası popülasyonu ile ilgili şunları söyledi:

“Karadeniz’de 5 farklı denizanası çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan kol olarak isimlendirebileceğimiz, uzantıları bulunan, üst kısmı şemsiye formunda olan ‘rhizostoma’ tipi, insanlara temas ettiğinde yanma, uyuşma, kızarıklık üzere belirtilere neden olabilir. Kayıtlarda bazen önemli yanıklara sebep olduğu bildirilmiştir. Öbür çeşitler insan sıhhati açısından tehlikeli olmamakla birlikte dokunduğumuzda elimizle göze temastan mümkün olduğunca kaçınmalıyız. Temas olduğu takdirde bol su ile yüzümüzü yıkamalıyız. İklimsel değişimlerle birlikte kirlilik faktörleri de eklendiğinde dünya denizlerinde ve Karadeniz özelinde denizanası popülasyonunda artış gözükmektedir. Yaklaşık son 5 yıldır ‘rhizostoma’ cinsinde yüksek artış görüldüğü tespit edilmiştir. Deniz ekosistemleri bir istikrar içerisindedir. Denizlerdeki besin piramidinin en alt basamağında bulunan fito-zooplankton kümeleri balıkların ana besini oluşturmaktır. Denizanalarının ana besinini ise zooplankton oluşturmaktadır. Denizanaların çok çoğalmasıyla balıkların ana besini denizanaları tarafından tüketilmekte ve rekabet içerisine girmektedirler. Denizanaları balık yumurtalarını besin olarak tüketmekte ekosistemdeki bu istikrar bozulmaya başlamaktadır. Denizanalarının ağır olarak arttığı vakitlerde balıkçılar içinde sıkıntı bir avcılık operasyonu beraberinde gelmektedir. Ağa giren denizanaları av araçlarının ağ gözlerini tıkayarak av oranını, avlanan balığın kalitesini azaltmakta, av araçlarına ziyan vererek ekonomik kayıplara neden olmaktadırlar. Sinop ve Samsun kıyıları balıkçılığın ağır yapıldığı av alanlarına sahiptir. Giderek artan insan kaynaklı kirlenme denizanalarının artışını desteklemektedir. Bu nedenle denize yapılan deşarjların kesinlikle biyolojik arıtma ile yapılması, kirlilik denetiminin sağlanması açısından kıymetli bir noktadır” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir