Dağlarda toplanan ‘Kuzu Kulağı’ tezgahlarda yerini almaya başladı
İbn-i Sina önermişti, her kedere deva: Kuzu Kulağı
ELAZIĞ Dünya tıp tarihine damga vuran, günümüzde de ağır ilgi gören İbn-i Sina’nın reçeteleri ortasında bulunan ve ‘beyni çalıştırıyor, mideye çok faydalı’ olarak belirttiği ‘kuzu kulağı’ tezgahlardan yerini aldı.
Sağlık açısından yararlı ve hayli güçlü bir içeriğe sahip olan kuzu kulağı, tezgahlardaki yerini almaya başladı. A, B ve bilhassa C vitamini bakımından güçlü bir içeriğe sahip olan kuzu kulağı, birebir vakitte demir ve fosfor tarafından de epeyce güçlü olduğu biliniyor. Elazığ’ın Palu ilçesinde dağlarda toplanan, nisan ile haziran ayları ortasında çıkan kuzu kulağı, tezgahlarda yerini almaya başladı. Ekşimsi bir tadı olduğu için “tırşık” diye isimlendirilen bitki, salata olarak tüketildiği üzere yemeklerde pişirilerek de yeniyor. İbn-i Sina’nın da önerdiği ‘kuzu kulağı’ otunun pişirilip suyu süzüldüğü vakit beyni çalıştırıcı ve mideye çok yararlı olduğu biliniyor.
Dikenlerin ortasında dağlarda yetişen, sabah namazından sonra kuzu kulağını toplamaya giden Ömer Karabulut, sokak ortasında kurduğu tezgahta kilosunu 35-40 ortasında satıyor. Yanında 5 kişi çalıştıran ve günlük 500 lira yevmiye veren Karabulut, vatandaşın kuzu kulağına ağır talep gösterdiğini kaydetti.